Hulpmiddelen SOESV

Rekenmachine tijdens de examens Contactlensspecialist

 

Kandidaten mogen een rekenmachine meenemen naar het theorie- en praktijkexamen. Een grafische rekenmachine is echter niet toegestaan. Maar wat is het verschil? En waarom is zo’n rekenmachine niet toegestaan?

 

Een wetenschappelijke rekenmachine kan naast eenvoudige berekeningen zoals optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, worteltrekken en machtsverheffen ook statistische functies berekenen. Een aantal voorbeelden van statistische functies zijn sinus, cosinus, tangens, gemiddelde, standaarddeviatie en faculteit. Dit type rekenmachine hebben de kandidaten nodig om de berekeningen in de examens te kunnen maken.

 

Een grafische rekenmachine kan meer berekeningen maken dan de wetenschappelijke rekenmachine. Met deze rekenmachine kan je ook grafieken, tabellen en statistieken maken. Veel grafische rekenmachines kunnen gelinkt worden aan een computer om gegevens te in- of exporteren. En dat is precies de reden dat dit type rekenmachine niet is toegestaan. Een kandidaat kan namelijk ook tekstbestanden of apps op de rekenmachine opslaan. Bijvoorbeeld theorie voor het examen.

 

Vaak hebben grafische rekenmachines een examenstand. Waarom mogen de kandidaten deze rekenmachine dan niet gebruiken in de examenstand? Voor de toezichthouders is het lastig om voor én tijdens het examen de rekenmachines te controleren. De rekenmachine kan vooraf op de examenstand staan (vaak te zien aan een blauw lichtje of tekstregel in het scherm) maar tijdens het examen, de rekenmachine van de examenstand afhalen. Omdat de extra functies van een grafische rekenmachine niet nodig zijn voor het maken van de examens, is alleen de wetenschappelijke rekenmachine toegestaan.

 

Hoe zie je het verschil?

Veel gebuikte wetenschappelijke rekenmachines zien er zo uit:

 

 

Veel gebruikte grafische rekenmachines zien er zo uit:

 

Het verschil is best lastig te zien. Grafische rekenmachines kunnen op een computer aangesloten worden. Deze hebben vaak een USB-poort. Een enkele wetenschappelijke rekenmachine heeft ook een uitgang die daar op lijkt om de rekenmachine op te laden via netstroom.