Algemeen protocol theorie-examens  

Geldend voor alle locaties van Innovam

 

⦿ Inleiding 

Uitgangspunt is dat de gezondheid van zowel medewerkers als onze klanten voorop staat. De richtlijnen en protocollen van het RIVM zijn leidend. 

 

Dit protocol is bedoeld voor toezichthouders en examenkandidaten. Het biedt duidelijkheid over veilig werken tijdens de periode waarin het coronavirus nog niet onder controle is.  

 

Gezien het feit dat we niet weten hoe de pandemie zich verder zal ontwikkelen en welke impact dit in de komende maanden gaat hebben op onze dienstverlening en de benodigde maatregelen die we moeten treffen om te garanderen dat onze medewerkers veilig en gezond kunnen werken, zal met regelmaat het protocol geëvalueerd worden en aangepast daar waar noodzakelijk. IBKI zal hierbij de kaders en richtlijnen die ons door het kabinet en RIVM worden opgelegd als uitgangspunt hanteren.   

 

De concrete uitwerking van het protocol staat op de volgende pagina’s. Voor eventuele extra informatie kun je terecht op:

www.innovam.nl/corona/maatregelen-bezoek-innovam 

 

⦿ Algemene maatregelen 

 

Thuisblijven 

De toezichthouder en/of de examenkandidaat die onderdeel uitmaakt van een huishouden waar iemand met corona is besmet of verkoudheidsklachten vertoont, hoest, koorts heeft en/of last heeft van benauwdheid, blijft thuis.  

⦾ De toezichthouder en/of de examenkandidaat die met corona is besmet of verkoudheidsklachten vertoont, hoest, koorts heeft en/of last heeft van benauwdheid, blijft thuis. 

 

⦿ Advies RIVM 

 

Het uitoefenen van de contactberoepen is, onder voorwaarden, weer mogelijk. Uiteraard moeten onze toezichthouders zo veilig mogelijk kunnen werken en ook moet het voor de examenkandidaten veilig zijn.  Hierbij worden daarom de adviezen voor contactberoepen gevolgd die uitgewerkt zijn door het RIVM. Daarbij vormen hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck de basis. 

 

Daarom gelden de volgende richtlijnen:   

⦾ Iedereen volgt de hygiënemaatregelen nauwkeurig op (regelmatig handen wassen met water en zeep, niet met handen aan gezicht, geen handen schudden en in elleboog hoesten of niezen). 

De toezichthouder doet een gezondheidscheck bij zichzelf en de examenkandidaten. Dit houdt in dat de toezichthouder voorafgaand aan het examen checkt of hij gezond is en of de examenkandidaat geen klachten heeft die passend zijn bij het coronavirus. 

Tijdens het legitimeren én tijdens het inleidende gesprek stelt de toezichthouder, de kandidaat een aantal vragen (zie volgende alinea “vragen gezondheidscheck”). Als één van deze vragen met ja wordt beantwoord, gaat het examen niet door. 

Als de toezichthouder gedurende de werkdag klachten ontwikkelt, stopt hij met werken en gaat hij direct naar huis. 

Als de toezichthouder tot één van de risicogroepen behoort, maakt deze zelf de afweging of het medisch verantwoord is dat hij kan werken.  

 

⦿ Vragen gezondheidscheck 

 

In verband met de gezondheidsrisico’s van onze toezichthouder, wordt tijdens het legitimeren een gezondheidscheck gedaan. Daarvoor worden door de toezichthouder aan de examenkandidaat de vragen die het RIVM heeft geadviseerd gesteld 

 

⦾ Had je één van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts van 38⁰C, benauwdheid?  

Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten? 

Heb je het nieuwe coronavirus gehad of is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld? 

Heb je een huisgenoot /gezinslid met het coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?  

Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand met corona? 

 

⦿ Niet afnemen van een examen 

 

⦾ Worden alle vragen met ‘nee’ beantwoord, dan gaan we gewoon examen doen. Zijn daarentegen één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kunnen we helaas geen examen doen. De antwoorden op de vragen worden niet vastgelegd. 

⦾ De toezichthouder is bevoegd het examen niet af te nemen wanneer hij merkt dat de kandidaat griepverschijnselen vertoont of kampt met hoesten/benauwdheid. 

⦾ Indien een examen niet wordt afgenomen op basis van de gezondheidscheck of als de toezichthouder vermoedt dat de kandidaat griepverschijnselen vertoont of kampt met hoesten/benauwdheid, moet het examen opnieuw worden aangevraagd tegen betaling van het vastgestelde examentarief.  

 

⦿ Hoe te handelen bij chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts  

 

Heeft een examenkandidaat chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts waardoor hij/zij bijvoorbeeld veel moet niezen? Dan dient hij bij aanvang van het examen een verklaring van de huisarts te overleggen, zodat de toezichthouder hem/haar kan toelaten tot het examen. 

 

⦿ Persoonlijke hygiëne 

 

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen zijn:  

Regelmatig handen wassen gedurende tenminste 20 seconden met water en zeep; 

In de binnenkant van de elleboog hoesten en niezen; 

Papieren zakdoekjes gebruiken, na gebruik handen wassen; 

Géén handen schudden;

1,5 meter afstand houden.

 

⦿ Deurbeleid 

 

Voor alle gebruikte examenlocaties geldt het volgende deurbeleid: 

⦾ Uitsluitend examenkandidaten die aantoonbaar examen komen doen mogen 15 minuten voor de start van het examen de locatie betreden.  

  

⦿ Lunch 

 

Het lnnovam restaurant is gesloten en wordt gebruikt als ontvangstruimte.  Toezichthouders pauzeren en lunchen aan de toegewezen examentafel/ werkplek.  

 

⦿ Kluisjes 

 

De kluisjes zijn niet in gebruik. Dit betekent dat de examenkandidaat zijn/haar hun jas/tas mee mogen nemen in het examenlokaal. De toezichthouder wijst de examenkandidaat er op dat de mobiele telefoon moet worden uitgeschakeld. Wanneer er overlast is van een telefoon zal het examen worden afgebroken met een onvoldoende resultaat als gevolg. 

 

⦿ Toiletten 

 

Op Innovam-locaties is in elke toiletruimte de 1,5 m ruimte afgeplakt en wanneer nodig zijn wasbakken en toiletten gesloten om voldoende afstand te kunnen houden. Op elk toilet zijn desinfecterende zeep, desinfecterende handgel en papieren wegwerphanddoekjes voorzien. De toegang tot de toiletruimte staat standaard open om contact met de deurklink te vermijden. 

 

Omdat de toiletten zich bevinden buiten de examenruimte, wordt er gedoseerd naar het toilet gegaan: de volgende gaat pas naar toilet wanneer de vorige terug is. Elk examen krijgt een eigen toiletruimte toegewezen. Maximaal 3 groepen deelnemers maken tegelijkertijd gebruik van het toilet. De betrokken examenfunctionarissen stemmen dit met elkaar af. Door deze afspraken wordt het gelijktijdig gebruik van de toiletten zoveel mogelijk beperkt. 

 

⦿ Vertrek 

 

Het verlaten van het pand gebeurt direct vanuit het lokaal en loopt dus niet via de hoofduitgang. Met uitzondering van de lokalen/hallen zonder zij-uitgang. Het vertrek van deze examenkandidaat loopt via de hoofduitgang waarbij rekening wordt gehouden met verschillende eindtijden van de trainingen en examens waardoor de stroom bij de hoofduitgang wordt beperkt. 

 

De toezichthouder verlaat gezamenlijk met alle examenkandidaten tegelijkertijd de examenruimte. Hierbij geldt dat iedereen hierbij 1,5 meter afstand houdt en zij de aangegeven route in het pand volgen. De toezichthouder brengt de examenkandidaten op de hoogte dat zij niet direct na hun examen mogen vertrekken maar in stilte moeten wachten tot alle examenkandidaten het examen hebben afgerond. 

 

⦿ Roken 

 

We wijzen de deelnemers erop om nog voor het betreden van het pand gebruik te maken van de rookruimte. De rokers worden aangesproken op het 1,5 m afstand houden. 

 

⦿ Overige maatregelen ten behoeve van de deelnemers

 

Bij binnenkomst zal direct duidelijk zijn waar de examenkandidaat worden verwacht met een bewegwijzering/looproute (vloerstickers). 

In het gangpad is met rode pijlen de routing (eenrichtingsverkeer) duidelijk zichtbaar. 

Op alle toegangsdeuren is een sticker aangebracht met daarop de hygiëne- en gedragsregels. 

Op elke binnendeur die toegang geeft tot een lokaal/hal is een poster aangebracht met de 1,5 m afstand regel. 

In elke toiletruimte is een poster aangebracht met de1,5 m afstand regel. 

De receptie is afgeschermd met een doorzichtig scherm waarop de 1,5 m afstand regel is aangegeven. 

Om tijdens verplaatsingen in het pand de aandacht te houden op de1,5 m afstand zijn op het gangpad vloerstickers op 1,5 m van elkaar aangebracht. 

Op de beeldschermen in het pand worden continu de hygiëne- en gedragsregels getoond. 

⦾ In geval aan een tafel de afstand van 1,5 m tussen de toezichthouder en de examenkandidaat niet kan aangehouden worden wordt plexiglas geplaatst. 

In geval van legitimatie bij een examen worden de legitimatiebewijzen neergelegd op een tafel met daarop een scheidingswand van plexiglas. De toezichthouder draagt handschoenen. 

Toezichthouders/verantwoordelijken voor de legitimatiehet facilitaire team en het schoonmaakteam dragen standaard (persoonlijke) veiligheidshesjes met verwijzing naar de 1,5 m afstand regel. 

 

⦿ Overige maatregelen 

 

Een examenkandidaat kan zich niet vrij bewegen in het pand.  

Alle koffieautomaten (touchscreen) zijn voor de examenkandidaat om hygiënische redenen gesloten. De examenkandidaat mag zelf wat te drinken meenemen. 

⦾ Wanneer pennen noodzakelijk zijn ontvangt iedereen zijn persoonlijke pen. Er worden geen pennen doorgegeven.   

 

⦿ Theoretische examens 

 

⦾ Ontvangst 

Per ontvangstruimte is de maximale capaciteit van aanwezige examenkandidaten bepaald volgens de 1,5 m regel op 1,5 m van elkaar staan opgesteld EN dat er rekening is gehouden met een looppad waardoor de 1,5 m afstand gerespecteerd blijft. 

Tijdens de ontvangst worden de richtlijnen van het RIVM en de maatregelen en gedragsregels van lnnovam met de examenkandidaat nogmaals doorgenomen door de toezichthouder. 

Het verlaten van de ontvangstruimte gebeurt volgens een bepaalde looproute. Examenkandidaten worden gevraagd 1 voor 1 op te staan. Verplaatsing gebeurt altijd onder toezicht. 

Na elke groep examenkandidaten wordt de ontvangstruimte gereinigd vóór de volgende groep. 

 

⦾ Theorielokalen 

Voor een aantal examens wordt een theorielokaal gebruikt. Per theorielokaal is de maximale capaciteit van aanwezige examenkandidaten bepaald volgens de 1,5 m regel. Dat betekent dat alle stoelen/tafels op 1,5 m van elkaar staan opgesteld EN er is rekening gehouden met een looppad waardoor de 1,5 m afstand gerespecteerd blijft. 

Zowel het betreden als het verlaten van het lokaal gebeurt volgens een bepaalde looproute. Examenkandidaten worden gevraagd 1 voor 1 op te staan. Verplaatsing gebeurt altijd onder toezicht. 

Na elke groep deelnemers wordt het theorielokaal gereinigd vóór de volgende groep. 

 

⦾ Computerlokalen 

Voor een aantal examens worden computerlokalen ingezet.  

Per computerlokaal is de maximale capaciteit van aanwezige examenkandidaten bepaald volgens de 1,5 m regel. Dat betekent dat alle stoelen/tafels op 1,5 m van elkaar staan opgesteld EN er is rekening gehouden met een looppad waardoor de 1,5 m afstand gerespecteerd blijft. 

Zowel het betreden als het verlaten van het lokaal gebeurt volgens een bepaalde looproute. Examenkandidaten wordt gevraagd om 1 voor 1 op te staan. Verplaatsing gebeurt altijd onder toezicht. 

Na elke groep examenkandidaten wordt het computerlokaal gereinigd vóór de volgende groep. 

Als een deelnemer zelf nog even het toetsenbord/muis wil reinigen dan zijn hiervoor de gespecialiseerde schoonmaakdoekjes aanwezig.